21. jun, 2022

Tekst

Allereerst toch wel weer zo’n 50 jongen gekweekt. Ik bestel altijd ook maar 50 ringen. Voor meer jongen heb ik namelijk geen ruimte. Er ging natuurlijk nog wel wat mis met de kweek. Met name met de jonge vogels. Je weet natuurlijk dat als je 6 weken van tevoren begint met het opvoeren van het licht dat dan ook de jonge vogels in deze cyclus meegaan. Dus moet je er ook niet raar van opkijken als ze de jongen niet goed grootbrengen, of dat ze maar zo van de eieren aflopen. Wat ik ook wel vreemd vond was dat er van meerdere nesten wel een jong op de zandlade terecht kwam. Meer dan andere jaren????? Of is dit pech??? Ik heb nog wel even getwijfeld over het nestmateriaal, maar daar heb ik het de laatste jaren juist prima mee gedaan??? Maar ook de oudere pop van koppel 2 deed het niet echt geweldig. Vorig jaar prima en 2 x 3 jongen. Dit jaar de 1e ronde ook weer 3 jongen, maar de 2e ronde drukte ze de  jongen gewoon uit het nest en begon weer volop met nestmateriaal te trekken. Te broedrijp????
Zoals u ongetwijfeld ook hebt gezien heb ik enkele mannen met meerdere poppen gekoppeld. Dit zijn over het algemeen mijn beste mannen. Die wil ik dan in 2023 ook zoveel mogelijk zetten  tegenover de dochters {indien mogelijk} want kuif x kuif gaat nu eenmaal niet he. Dus zoals Hans Hermans heeft gezegd; Pas lijnenteelt toe. Daar ben ik nu alweer een beetje mee bezig.
Kweek 2023: Zoals u weet kweek ik altijd vanaf de Kerst. (Verwarmd tussen de 12 en 15 graden) Kan/mag ik dit straks ook nog wel gezien de huidige Energietarieven????? Ik ben bang dat veel ouderen dit dan niet meer op kunnen brengen. Kan ik de verwarming niet meer gebruiken dan zal ik de schuur toch nog beter moeten isoleren. Misschien moet ik straks dan pas eind februari beginnen???? Daarnaast wil ik denk ik nog maar met 10 koppels gaan kweken. Dit zullen voor mij dan alleen maar goede koppels zijn. Misschien voor de zekerheid nog een 3-tal  reservepoppen zetten voor noodgevallen. Na deze maand zijn de jongen zo’n beetje door de rui en kan ik de laatste jongen die ik ga aanhouden uitselecteren. Dit betekent dat ik uiteindelijk na weer een strenge selectie nog maar zo’n 15 tot hooguit 20 jonge vogels overhoud. Deze zullen dan hoofdzakelijk gebruikt worden voor de shows. Zoals ik al zei meer ruimte heb ik gewoon niet.   

In de maand juli zal ik aangeven welke vogels ik heb aangehouden. Dit zal ik u laten zien door middel van foto’s .