9. apr, 2022

Een leuke discussie over vererving en inprenting in ons clubgebouw op een gezellige maandagavond.


        Wikipedia geeft aan;

        Vererving is 

het doorgeven van erfelijke eigenschappen aan de nakomelingen.

Zoals bij iedere vererving van genen van ouder naar kind, ontstaan er soms fouten in het DNA en worden niet alle genen ongeschonden doorgegeven. Dit kan ook het geval zijn bij de genen die de eigenschap ’levensdrang’ bepalen.

Inprenting

Het beroemdste voorbeeld bij dieren zijn de experimenten met ganzen van Konrad Lorenz, de Oostenrijkse etholoog en latere Nobelprijswinnaar. Uit deze proeven bleek dat jonge ganzen die net uit het ei komen, het eerste bewegende object in hun omgeving aanzien voor hun moeder. In een van de proeven van Lorenz betrof het object een kussentje aan een touw, dat als "moeder" werd geaccepteerd. De ganzen waren na deze inprenting zo geconditioneerd dat ze, tot hun volwassenheid, achter iedereen met dit object aanliepen.

Voor inprenting is sprake van een tijdvenster, dat in de vroege levensjaren ligt. Buiten die periode is inprenting voor dat specifieke gedrag onmogelijk of moeilijk. Hetzelfde tijdsvenster geldt ook voor het afleren van ongewenst, ingeprent gedrag. Vloeken, nagelbijten, neuspeuteren, gewelddadigheid, angst voor de tandarts, angst voor de dierenarts kunnen tijdens dit tijdsvenster aan-, maar ook weer afgeleerd worden.

Eigenlijk ging de discussie over het verenpikken van de ouderpop bij de jongen. Meestal begint het verenplukken pas als de jongen al zo’n 2 dagen uit het nest zijn. Sommige poppen willen dan eigenlijk alweer opnieuw gaan nestelen en als je dan te laat bent zie je dan ineens dat de pop de jongen plukt (Volgens mij inprenting). Door de jongen direct in een voorhangkooitje aan de broedkooi te hangen als ze uitvliegen voorkom je dat de jongen geplukt kunnen worden. Volgens mij vererven de jongen deze eigenschap dus niet. Waarom vind ik dit geen vererving maar inprenting als de jongen worden geplukt.  
Wel hierom. Als ik de jongen een jaar later zelf laat broeden en bij het uitvliegen van hun jongen (zo rond de 20e dag) heb ik de man er al bijzitten vanaf de 17 of 18e dag. Ik plaats dan zoals je kunt zien in een broedkooi een 2e nestje met voldoende nestmateriaal. Dan gaat dit in 9 van de 10 gevallen prima zonder dat er geplukt wordt. Nu even het volgende; Zie het filmpje hierboven. Deze pop van koppel 14 begon de jongen te scheren vanaf ongeveer de 12e of 13e dag. Nog nooit meegemaakt. Waarom???? Te broedrijp????? Te jong??? Dit zullen de jongen volgens mij nooit vergeten. Dat is dus inprenting. Even voor de duidelijkheid. Dit was dus mijn mening.  Vanaf het moment dat ik dit in de gaten had heb ik direct een ijzeren nestmandje over het nest geplaatst en de pop voerde prima verder.