KWEEK 2018. Nog even opfrissen.
Elk jaar begin ik vanaf begin november met het opvoeren van het licht tot zo'n 16 uur. Minimaal 6 weken. Steeds een half uurtje. De temperatuur houd ik gemiddeld op zo’n 14/15 graden. Zo rond de kerst ga ik de vogels zetten. De koppels zijn er klaar voor en de 1e nesten met eitjes zijn er ook. Al eerder gaf ik aan omdat ik vanaf plusminus de 3e week vanaf april veel in Zeeland zit, ik klaar moet zijn met de kweek. Dit betekent dus dat ik maar 2 rondes kan kweken. De jongen en de oude vogels gaan dan rond de 20e april allemaal in de grote voliere. De laatste jongen moeten dan wel minimaal 35 dagen zijn. Nadeel hiervan is dat ik maar 3 maanden de tijd heb om te kweken. Mijn ervaring uit de vele voorgaande jaren is dat de eerste ronde meestal moeilijker gaat en de 2e ronde als vanzelf. Zo ook dit jaar.
Nog even voor wat betreft de kweek. Ook een liefhebber van vogels vroeg mij alles over de kweek. Er zijn uiteraard meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar wat naar mijn mening het beste werkt is het volgende. Althans dat werkte dit jaar heel goed.
Als de poppen er rijp voor zijn zet ik ze in de broedkooi en geef ze nestmateriaal. Direct zet ik er een man bij. Soms laten poppen zich direct paren, anderen doen er wat langer over. Meestal na 4 a 5 dagen is het nest klaar en heb ik het 1e ei. Ik raap tot en met het 3e ei en op de 3e avond leg ik de eitjes terug. Nadat het 4e en soms het 5e ei is gelegd verwijder ik de man. De pop laat ik altijd alleen de jongen grootbrengen tot op het moment dat de jongen op uitvliegen staan. Zo meestal rond de 19e of 20e dag. Dan zet ik de man er weer bij, hang er een 2e nest bij en geef nieuw nestmateriaal. Zie foto 1 en 2. Meestal begint de man dan na zo’n 2 dagen de jongen mee te voeren. Vaak na zo’n 23 a 24 dagen heeft de pop dan weer een 1e ei. Zorg dat je s’ morgens weer snel het 1e eitje raapt anders kunnen de jongen het eitje vertrappen. Meestal leggen ze binnen een uur nadat s’ morgens het licht aan gaat een ei. Na 26 dagen eten de jongen nagenoeg volledig zelf en zet ik ze in een aparte volière met de jongen van andere koppels. Als het kan zet ik de mannen grotendeels van de dag bij de jongen.
Wat mij dit jaar bijzonder goed is bevallen is het nestmateriaal. Zie foto 3 en 4. Dit zijn dierlijke haren met watten. SISAL FIBRE. Vooral de watten worden volop onder in het nest gebruikt. Wat mij opviel was dat vooral de poppen geen donsveertjes meer bij de jongen uitrokken. Dus zorg dat er voldoende van dit nestmateriaal aanwezig is en de uitgevlogen jongen worden door de pop met rust gelaten.
Dan nog het eivoer. Zoals ik al eerder aangaf heb ik al ruim 20 jaar CeDe-eivoer. Op 1 kilo eivoer doe ik dan nog extra 3 eitjes. De eitjes prak met een vork heel fijn. Dit gooi ik door het eivoer. Hierdoor krijgen de jongen nog meer eiwitten en het eivoer wordt lekker rul. Door het eivoer gooi ik dan nog een beker gebroken haver. Dit alles roer ik goed door elkaar. De gebroken haver zorgt ervoor dat de poppen een sappig kropvoer maken. Nadat het eivoer helemaal klaar is maak ik hiervan 10 zakjes met eivoer. Elke zak is een grote beker eivoer. Dit gooi ik in de vriezer. Elke avond haal ik er dan 1 uit de vriezer en laat deze dan ontdooien in de koelkast. Deze kan ik dan de volgende ochtend geven. Dan haal ik direct een 2e zakje uit de vriezer om deze laat in de middag te geven.
Als de jongen na +- 27 dagen zelfstandig zijn geef ik deze gewoon CeDe-eivoer. Hier doe ik dan wat gemalen kanariezaad doorheen. (Koffiemolen) Meestal zie je na zo’n 30 a 35 dagen dat ze ook het normale zaad gaan eten. Voor de jongen gooi ik dan meestal om de 2 dagen een streng trosgierst in de voliere. Hiervan zitten ze altijd te eten. Dit komt waarschijnlijk omdat het niet zo hard is als gewoon zaad.
Nog 1 tip. Voorkom luis. Als het kan temperatuur niet hoger dan 15 a 16 graden. Elke week schoonmaken en elke week zitstokken vernieuwen. Om de 2 a 3 weken zitstokken licht inspuiten met U2.
Tip 2 Als de jongen zo'n 10 dagen oud zijn verschoon ik het nestmateriaal. Ik haal dan het oude nestmateriaal eruit en zie direct of er sprake is van luis of niet. Ik doe er dan een nieuw kant en klaar nestmatje in. Deze kun je wel kopen bij elk Diervoederbedrijf. Hiervan zitten er zo'n 10 in een doosje. Denk eraan doe dit niet later. Als je dit na de 10e dag doet kan het zijn dat er jongen van schrik uit het nest vliegen. Daarna is de kans erg groot dat ze niet meer gevoerd worden.
Tip 3. Mocht een pop onverwachts de jongen beginnen te plukken dan kun je beter de jongen in een babykooitje voor de broedkooi hangen. Zie foto 5. Ik zet dan een klein bakje met eivoer in de babykooi en hang er een flesje water aan. Zoals je hier ziet worden de jongen gewoon gevoerd en zoals je ziet begint er zelfs al een zelf te eten. Eigenlijk kun je dit beter voorkomen door dit direct al te doen nadat ze uitvliegen.
Tip 4. Ik knip bij de overjarige kuifmannen als ze niet meer naar een show hoeven, de kuif. Zeker als ze in de buitenvoliere gaan. Als je dit niet doet, zie je ze bijna nooit boven in de voliere vliegen. Ze worden dan belemmerd in het naar boven kijken. Ook is dit wel handig in sommige broedkooien. Soms zijn deze eigenlijk iets te smal en te hoog. De kuifmannen moeten dan bijna recht omhoog vliegen. Denk hierover na.
U ziet hier de 1e 5 kuifkoppels die tezamen een goede lijn kuiven moet gaan opzetten. De basis hiervoor moet zijn koppel 2 en 5.
Deze 5 koppels hebben in totaal 14 kuifjongen gegeven.
Voorlopig de 1e koppels